Duitsland - Algemeen

Demografie


Bevolking
Duitsland is met 82.329.758 (in 2009 geteld) inwoners het land met de meeste inwoners van Europa. Van dit aantal is 67% gelovig, hiervan zijn de katholieken de grootste groep met bijna 31% van de bevolking.
De katholieken zijn voornamelijk wonende in het zuiden en het westen van Duitsland.
In de jaren 70 zijn er miljoenen gastarbeiders vanuit andere landen naar Duitsland getrokken. Dit zijn vooral mensen uit (voormalig) Joegoslavië, Griekenland, Turkije en Italië. In totaal zijn er ongeveer zeven miljoen buitenlanders in Duitsland, hiervan zijn 3,3 miljoen moslims vooral van Turkse of Koerdische afkomst.
Daarnaast is Duitland een van de meest dichtbevolkte landen van Europa met meer dan 230 inwoners per km2.

Bevolkingskenmerken (gegevens uit 2002) weergegeven in een tabel:
Geboortecijfer
8,99%
Sterftecijfer
10,36 %
Gemiddelde levensverwachting vrouw
81,09 jaar
Gemiddelde levensverwachting man
74,64 jaar
Bevolkingsgroei
0,26 %
0-14 jaar
18,3 %
15-64 jaar
67,9 %
65+
13,8 %

Religie
Ongeveer 30% van de gehele bevolking is lid van de Evangelische kerk in Duitsland. Dit verbond van kerken is vooral Luthers en deels Gereformeerd. Daarnaast is er nog een klein percentage (2%) onorthodoxe christenen. Bij elkaar zijn is ruim 63% van de bevolking christen. Ook is 3,8% van de bevolking Moslim, en een klein percentage (0,2%) Joods.
 

De dom van Keulen, één van de grootste kerken ter wereld

Taal
De taal die in Duitland over het algemeen gesproken wordt is Duits. Dit is nauw verwant aan de Nederlandse taal maar kent ook invloeden vanuit Engels en andere Noord-Europese talen. Duits wordt daarnaast ook in Oosterijk, Zwitserland en aan andere aan Duitsland grenzende landen gesproken. Het standaardduits, ook wel ‘Hochdeutsch’ genoemd heeft ook dialecten. In het noorden van Duitsland werd oorspronkelijk ‘Nederdeutsch’ gesproken, ook wel ‘Platt’ genoemd door Duitsers.
Vrijwel alle Duitsers spreken Duits, uitzonderingen hierop zijn Denen, Friezen, zigeuners en Sorben. Dit zijn inheemse niet-Duitssprekende minderheden.

Geografie
Duitland is gelegen aan de westerse kant van Europa, omringd door verscheidende landen en gebieden. In het noorden grenst het aan Denemarken, de oostzee en de noordzee. In het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oosterijk en Zwitserland en tot slot in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, Belgie en Nederland.

Op de afbeelding zijn duidelijk de aangrenzende landen te zien

Duitsland kan in drie belangrijke geografische gebieden opgedeeld worden: de Duitse laagvlakten in het noorden, de centrale Duitse middengebergte en in het zuiden de Alpen.

Een hoogtekaart van Duitsland waarin de verscheidende geografische gebieden te zien zijn

Voor de verdere beschrijving van het geografische Duitsland wordt het onderverdeed in noord, oost, zuid en west-Duitsland.

Noord Duitsland grenst aan de Oost en Noordzee en wordt door de rivieren de Eems, Wezer, Elbe en Oder doorkruist. Het land is vrij plat en daarnaast redelijk dun bevolkt. De grootste stad in noord Duitsland is Hamburg met ruim 1,7 miljoen inwoners, en heeft een belangrijk industrieel centrum en een grote haven. Het noorden is vrij gecultiveerd en er wordt veel melkvee gefokt.

Het oosten van Duitsland heeft rondom de tweede wereldoorlog veel veranderingen van grondgebied gemaakt. Tegenwoordig bedoelt men met oost Duitsland het grondgebied van het voormalig DDR. De deelstaat en hoofdstad Berlijn ligt hier ook. Het zuidelijke deel van oost Duitsland heeft veel belangrijke indistruele centra als Leipzig, Dresden en Enfurt.

In zuid Duitsland liggen de twee grote deelstaten Beieren en Baden-Wurttemberg. De hoofdstad van Beieren, München, telt ruim 1,3 miljoen inwoners en is een belangrijk cultureel en economisch centrum.  Door zuid Duitsland stromen verscheidende rivieren als de Donau, Iller, Lech, Neckar en de Main. Zuid Duitsland kent ook de Beierse Alpen waarvan het hoogste punt de ‘Zugspitze’ op een hoogte van 2963 meter. Het gebied bestaat verder uit plateaus en beboste bergen, bekend gebied hiervan is het ‘Zwarte woud’ of Zwartzenwald.

Het dichtstbevolkte gebied van Duitsland is het westen. Dit wordt ook wel Noordrijn-Westfalen genoemd en grenst aan België en Nederland. De grootste stad van het westen is Keulen, met ruim een miljoen inwoners. Een andere belangrijke stad is Dusseldorf met zijn grote internationale luchthaven. De rivier de Rijn die door west Duitsland stroomt is beroemd door zijn mooie omringende natuur. Langs de noordelijke rand van de Rijnvallei liggen de industriële gebieden van Duitsland, waaronder het Ruhrgebied.


Een kaart van Duitsland met de verschillende deelstaten

Klimaat
Noord- en Midden-Duitsland kennen zachte zomers en frisse, vochtige winters. In het zuiden en de bergketens zoals het Harzgebergte, het Zwarte Woud en Beieren zijn de zomers veel warmer, de winters veel kouder en valt er veel sneeuw.
Duitsland heeft vaker te maken met onvoorspelbare voorjaarsdagen doordat er minder weersinvloed vanaf de zee komt. Een weersomslag met een verschil van twintig graden is niet ondenkebaar binnen een etmaal in het voorjaar. Het vroege voorjaar zorgt voor de grootste droogteperiode in Duitsland.
In de zomermaanden is het weer warmer dan bij ons in Nederland en meer kans op extreme hittegolven. In de zomer valt tevens de meeste neerslag. Per jaar valt er gemiddeld 400 tot 2400 millimeter regen.